A rehabilitation plan for an urban public complex containing four public buildings: a small movie theater, a memorial building, a children’s daycare center and an entertainment hall. In the framework of the rehabilitation, an old movie theater was torn down, and in its place a garden and a sunken urban plaza were designed where the new entrances to all the buildings converged. A new daycare center was built for the children. Its design is reminiscent of a game of blocks. The memorial center and the children’s library were redesigned, as well as the entertainment hall, which was supplemented by a café opening onto the new plaza.

Community center
Client: Givatayim Municipality
Area: 1.5 ha.; built: 5,000 sq.m

Awards: Israeli Architects Association Award 1993 

The composite structure serves as a community center for south Givatayim and provides cultural services for the entire area. It is situated in and opens onto a small public garden, and is designed as an assemblage of structural bodies. Each geometrical body contains a defined activity and its cladding is in characteristic colors and materials. The theater is designed as a tilted rectangular box with stone cladding. Adjacent to it is a whitewashed tower containing the actors’ rooms. The youth hostel and rooms for extra-curricular activities are designed as an elongated rectangular prism that floats on two rows of rounded pillars coated with gray plaster. The elevator is an orange-colored plastered cylinder. The foyer and exhibition area are in a free, two-storey structure composed of concrete, aluminum and glass that links the three previous structures. The building encircles a front entrance courtyard that serves as an external foyer linked to the internal foyer.

Community center
Client: Givatayim Municipality
Area: 4,000 sq.m
Awards: Ministry of Education and Culture "Rechter Prize" 1996

An urban design for the Givatayim city center, designed and executed in stages from 1983 to the present. The plan has undergone many changes over 25 years of planning. The urban center includes a park area, a Municipality Building, a commercial center, public buildings, public squares, a country club and some 1500 residential units in blocks and towers.

CBD Master Plan
Client: Givatayim Municipality
Area: 2 ha.

A residential complex to be situated in Mitzpeh Ramon, a town in the Negev Desert, and designed for climatic comfort and energy conservation both in the exterior public areas and in the interiors of the residential units. The site’s dimensions dictated a linear and relatively crowded building solution. A covered pedestrian path runs the length of the complex, connecting four small public squares that are also entrances to the neighborhood, and linking them to the parking areas and the park to the east. The buildings are positioned to protect both the public and the private spaces against the rain and sun, and also to expose the interiors units to winter sunshine. All of the apartments are designed for maximum utilization of the abundant wind and solar energy, for ventilation and for maintaining a comfortable climate in both summer and winter and both day and night.

Energy saving apartments
Client: Ministry of Housing
Units: 100 apartments

The building complex for the Faculty of Biotechnology is designed to contain laboratories, classrooms and offices. The upper building has five storeys, with the ground floor partially open and containing general activities such as a foyer, an auditorium, a library, a cafeteria, and a faculty lounge. The second storey, which encompasses a closed courtyard, contains classrooms and faculty offices. The three upper storeys are designated for the laboratories and the researchers’ rooms. These three storeys are divided into five wings abutting inner courtyards, a feature that will allow construction to proceed in stages. The building’s outer walls integrate metal cladding with elements of bare concrete. The building stands on the eastern side of the campus, so its outer façade influences the appearance of the entire university complex towards the city. The façade that faces inwards towards the campus overlooks the central lawn and forms the eastern wall of the public space surrounding the egg-shaped university auditorium.

Research laboratories
Client: Ben-Gurion University of the Negev
Area: 15,000 sq.m

The building for the Faculty of Biotechnology stands on the south-western corner side of the campus of the University of Ben-Gurion, in the city Beer-Sheva, at the Negev.

The building is designed to contain laboratories, classrooms and offices. A four story structure, almost square plan, with an open air inner atrium. The ground floor, partially open, containing general activities such as a foyer, an auditorium, a cafeteria, and a faculty lounge.  The three upper storey's are designated for the laboratories and the researchers’ rooms. The building’s façade consist of a double skin system, an internal glazed curtain wall covered with a suspended perforated aluminum skin acting as a sun screen.

Client: Ben Gurion University
Area: 6,000 sq.m
Awards: Israeli Deisgn Award 2018

Chyutin Architects won the competition for the design of the new campus for the Ben Gurion University in the city Beer Sheva in Israel. The new campus on a lot of 30 hectare and build area of 300 thousand square meters will double the size of the existing campus. The additional campus is attached to the older campus on the northern side of the railway track. The plan includes a public entrance square with commercial and cultural facilities for the university and the neighboring residential vicinity; students dormitories; congress center; academic and research facilities; sports facilities and other.

Beer Sheva , Israel, Winning competition, 2013 -
Client: Ben-Gurion University
Area: 30,000 sq.m

Master plan
Client: Ben-Gurion University
Area: 25 ha.

The square is located in the western part of the Ben-Gurion University campus in the city of Beer-Sheva. The existing buildings encompassing the square (the Faculty of Art, social activities and the Administration building)  and the art gallery to be built there in the future are all designed to offer services and to constitute links connecting with the community on subjects related to art and social contexts. The square is connected by a pedestrian path to a city square and the entrance gate to the university. Since the square is meant to facilitate intensive congregation of youth and students, the preferred solution was one in which the area allocated to vegetation is limited. Also, since the square is the element that meets the façades of all the buildings, defines the urban space around them and connects them both physically and visually, its design in elements of bare concrete reinforces and accentuates what they have in common. The square is designed as a carpet of integrated strips of concrete and of vegetation, with a number of trees and concrete benches at its center.

Client: Ben-Gurion University
Area: 0.5 ha.
Awards: Israeli Design Award 2009

Pages