The Negev Gallery building at the Ben-Gurion University of the Negev is designed for exhibitions serving the needs of museology studies, and contains a number of galleries, a classroom, offices, and a restoration space. The building constitutes a structural link between the city and the university, with its eastern façade facing the campus and its western façade facing the city. The façade facing the city was designed with the aim of unifying the heterogeneous appearance of the various separate buildings into a view that presents the university as a complete urban unit. The building is designed as an elongated, two-storey high monolithic body of bare concrete that rises from the ground in the northern part of the campus and hovers above an entrance courtyard in the southern part, where it appears to be leaping towards the urban space. 160 meters in length, the building creates a continuous structural façade that is accompanied by a lawn-based sculpture garden on the city side, with the university’s taller buildings visible behind it. Because the building is immersed in the lawny topography, the campus is seen from the road as a cohesive complex with a characteristic design.

Art Gallery
Client: Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva
Area: 2,500 sq.m

The design objective was to build the area in such a way that it can serve as the main entrance complex to Haifa University, both for pedestrians and for those arriving via public or private transportation. A traffic ring at the planned entrance area will contribute to the visual and psychological feeling of the site as a main entrance. Building a main underground parking facility, a bus stop, a taxi station, and even a cable-car stop in the heart of the area, will further enhance this feeling. Next, situating buildings for broad public/academic activities – such as a museum, a university art gallery, entertainment halls, and commercial activities – will reinforce the attractiveness of the entrance as a meeting place between the city of Haifa and the University. The buildings are planned as a gradual ascent through a series of plazas, so that any strenuous effort is suspended while resting at each horizontal plaza.

Client: Haifa University
Area: 1.5 ha.

A housing quarter in the western part of Givatayim near the Ayalon Highway. The plan is divided into two zoning areas. The part of the site situated at a busy intersection at the exit from the Ayalon Highway was allocated for a multi-storey office building. The section abutting existing residential areas was designated for a residential building.

Client: Givatayim Municipality

The design approach can be summarized in two principles: Preserving the height of the new buildings in the heart of the compound so that they do not exceed the height of the existing building, and maximalization of the open green areas. The new master plan seeks to add a number of buildings to the Institute compound and to develop outside spaces so that the compound will function as an effective and user friendly structural configuration.

As a result, the proposed building plan includes the following structures and outdoor spaces:
The Main Entrance to the Van Leer Institute is redesigned in a manner that retains the formal character of the original entrance. The addition of the Center for Educational Policy building delineates a formal rectangular space that opens to the city on its northern side and is bounded by buildings on its other sides. The Van Leer Institute is Situated at the front of the entrance plaza. The panoramic garden at its rear has been expanded towards the cliff. The Academy of Sciences will be preserved in its present state. Another floor can be added to The Council for Higher Education to meet future expansion needs. The Main Garden is almost-square split level court will constitute the heart of the campus. The Polonsky Academy includes the main cafeteria and the library and is situated on the cliff facing the the Main Green Court. The Main Auditorium is burrowed into the ground on three sides while the southern side is exposed. 

The ascending Terrace Pass is designed as landscaped terraces that integrate a public ascending passageway. The Center of Civil Society, a  four stories structure is situated on Chopin Street. The Guest House houses 30 apartments of various sizes. The structure will fit in with the line of apartment houses along Marcus Street. The compound is planned as a vehicle free zone with underground parking.

Client: The Van Leer Institute, Jerusalem, Israel
Area: 11 Dunam
Winning competition, 2015

This private residential house is a conversion and renovation of a three-storey apartment building typical of the common construction style in Tel Aviv in the thirties. The entire building, which originally contained five apartments, two on each floor and one covering half of the roof, was converted into a family residence. The joint stairwell of the apartment building was left as it was. The ground floor was designed as a living room, kitchen and dining room, with wide windows overlooking the yard surrounded by a high fence. The first floor was made into the son’s apartment and studio. The apartment on the roof was allocated for bedrooms and a small living room. In planning the façade and sides the architects aimed to minimize the number of windows in all directions facing other houses in the area, except at the front, which faces onto a public park. The planning of the façade and sides was influenced by the International Style typical of Tel Aviv architecture. 

Conversion/Renovation
Client: Chyutin
Area: 400 sq.m

On a mountainous site sloping downward towards the Sea of Galilee, in the northern part of the city Tiberias, some 20 hotels were planned, with 5000 rooms, a marina, a sports complex, a cultural center, a fishermen’s wharf, a cable-car, and a bathing and beach area. Along the shoreline of the sea, a lower promenade was planned as well as a double boulevard of sloped hotels with an upper promenade at their center linking the entrances to the hotels and commercial activities. Large sloped hotels suited to the topographical conditions were planned at the back of the boulevard.

Master plan
Client: Ministry of Tourism
Area: 74 ha.

Haifa University is built on the projection of a ridge of Mount Carmel that looks out over the bay of this Mediterranean city. The site chosen for the Students Center building opens onto a deep wadi as well as the bay, and its topography is steep. Its upper part abuts the panoramic road that extends through the entire campus and ends at this point. In order not to interfere with the view, the building’s roof had to be set below the level of the scenic road. The building has to house two main functions: the offices of the Dean of Students, and the activities of the Students Union; the latter include offices, general activity rooms, a club and a ballroom. The planning of the building, too, had two main goals: to integrate into the natural scenery, and to project a functional clarity while dividing the building into its two main functions. To achieve the latter goal, it was designed as two wings with differing characteristics of space, volume and operational organization. The Dean of Students wing is a two-storey rectangular prism, perpendicular to the lines of the topography and jutting out into the vista. The Students Union wing is a four-storey stepped structure shaped like a fan with its long façade facing the vista.

Students facilities
Client: Haifa University
Area: 7,000 sq.m
Awards: Israeli Design Award 2011

Pages